Nina Näränen

Olen Nina (Tama) Näränen, hengitys- ja kehoterapeutti, energiahoitaja ja reikikouluttaja sekä itsetutkiskelun, olemisen ja hiljentymisen ikuinen opiskelija voimalauseellani ”Sisäinen rauha ohjaa ihmeisiin.”

”Sisäinen rauha ohjaa ihmeisiin”

Mitä on sisäinen rauha? Mitä se minulle merkitsee? Se on tila, jossa voin olla se, joka olen – kaikkine puolineni. Se on tila, jossa energisoidun, löydän omat voimavarani ja kyvyn kuulla, mitä itselleni kaiken pintahälyn alla oikeasti kuuluu. Se on vapautta elää itseni näköistä elämää. Se on hetki, jossa elämä on tasapainoista ja eloisaa, villiä ja pulppuavaa, herkkää ja kaunista. Se on paikka täynnä pieniä ihmeitä, arjen iloja, hengittämisen keveyttä. Se on oivalluksia & kokemuksia, leikkimielisyyttä ja pelkojen voittamista. Olen omassa voimassani ja luovuuden virrassa. Olen tullut kotiin.

Miten tähän tullaan? Minulle parhaiten toimii pysähtyminen, itseni kuuleminen ja putoaminen läsnäoloon: yksinkertaisimmillaan sukeltamalla kehotuntemuksiini, rentouttamalla harani (vatsani) ja yhtymällä tietoisesti omaan hengitykseeni. Läsnäolon tilaan on kaunista pudota myös meditatiivisen, kunnioittavan kosketuksen, väreilevän hiljaisuuden ja sanattoman yhteyden kautta. Tunnen, kuinka jokainen soluni täyttyy syvärentouttavasta sykkeestä ja energiasta. Putoan aistilliseen pimeyden ja laajentumisen tilaan, jossa kokonaisuuteni eheytyy. Se on tila, jossa minuus katoaa ja yhdyn johonkin suurempaan. Olo muuttuu pehmeäksi, virtaavaksi ja eloisaksi.

Välillä sisäiseen rauhaan matkaaminen vaatii riehakkaampaa menoa. Silloin heittäydyn musiikin aalloille, sisältä kumpuaviin villeihin rytmeihin ja sulan pehmeisiin liikkeisiin nauttien autenttisen liikkeen tuomasta vapaudesta. Meditaatiot, niin aktiiviset kuin hiljaisetkin, kaikkine laatuineen, tuovat aina lopulta kotiin. Kevät ja alkukesä vetävät vahvasti multavaan puutarhaani.

Hengittäminen sen moninaisissa rytmeissään ja laaduissaan toimii terapeuttinani, villitsijänäni, vapauttajanani, pehmentäjänäni, rauhoittajanani. Se vapauttaa minut tunteiden takertumattomuuteen ja niiden luovaan virtaukseen. Hengitys vapauttaa kehoni jännitykset ja tuo takaisin yhteyteen. Kiehtoudun shamanistisesta juurevuudesta ja monisyisen tantrisuuden tasoista. Nautin pyhään pimeyteen laskeutumisesta ja elämälle antautumisesta. Luonnon parantava voima toimii puhtaimpana ja kirkkaimpana kaikista elollisista peileistäni.

Kun saan elää näiden elementtien kautta, ankkuroidun vahvasti itseeni, omaan sisäiseen rauhaani, alkuvoimaiseen luontooni ja villinä virtaavaan elämänenergiaani. Kun saan ravittua sieluani, voin avautua sisäiselle ohjaukselleni – sitä kautta myös minua alati ympäröiville ihmeille, yksinkertaiselle arjelle ja rakkaalle perheelleni.

Sisäisen rauhan voimaa välitän myös upeille kanssakulkijoilleni rentouttavien ja eheyttävien hoitojen avulla, itsetuntemusta, kasvua ja oivalluksia herättävien reikikurssien kautta sekä Divine Breathing! -syvähengitystyöpajoissa, joista jokaiselle persoonallisuus- ja kehotyypille löytyy se omin tapa tavoittaa itsestään sisäisen rauhan voima ja villinä virtaavan elämänenergian pulppuavuus.

Työelämän polkuni

Työelämän polkuni on kulkenut liiketalouden ja taidekäsityöopintojen kautta vaiherikkaisiin alan töihin ja lopulta hoitoalan yrittäjäksi ja kouluttajaksi. Kaiken tämän rinnalla on lähes 25 vuoden ajan elänyt vahva kiinnostus itsetuntemusta syventäviin asioihin, joihin olen etsinyt erilaisia lähestymistapoja henkistä kasvua avaavilta kursseilta, aluksi alan kirjallisuutta ahmien, omia hoitoprosessejani koluten, sittemmin mielenkiintoisia ihmisiä kohdaten ja erilaisten opintojen, kuten esim. enneagrammiohjaajakoulutuksen, sisäisen hyvinvoinnin (regressio-, rentoutus- ja henkisen ohjaajan) ohjaajakoulutuksen ja reikiopettajakoulutuksen kautta sisäistäen. Nämä kaikkinensa ovat luoneet laajaa pohjaa oman itsetuntemukseni avaamiseen yhdistyen monikerroksisiin elämänkokemuksiin ja niistä kumpuaviin pohdintoihin.

Tie hoitotyön parissa alkoi v. 2008, jolloin aloitin ensimmäiset sisäisen hyvinvoinnin ohjaukset, regressio- ja energiahoidot. Olen opiskellut kurssimuotoisesti erilaisia luontaishoitojen hoitomuotoja (kuten shiatsu, vyöhyketerapia, ayurvedinen käsi- ja jalkahieronta, intialainen päähieronta, energia jne). Niistä on muodostunut pikku hiljaa oma tapani kohdata ja koskettaa ihmistä. Oma kaipuuni itseni kuulemiseen, hiljaisuuteen ja energioiden astimiseen ovat tuoneet hoitoihin laadun, jossa voin antaa meditatiivisen kosketuksen hoitaa kanssakulkijoitani läsnäolon ja hiljaisuuden tilasta käsin.

Reikipolkuni on alkanut vuonna 1997. Reikiopettajaksi valmistuin v. 2013. Samana vuonna perustimme pitkäaikaisen ystäväni kanssa yhteisen Eheys-tilan, jossa saimme kuuden vuoden ajan tehdä sydäntyötä energian ja liikkeen parissa. Kesäkuussa -19 me Eheyden sydäntoimijat päätimme lähteä kokeilemaan omia siipiämme.

Työni eri osa-alueet jatkuvat nyt eri osoitteissa: reikikoulutus ja syvähengitystyöapjat Helsingin keskustassa, hoitotyö Malmilla. Kts. tarkemmat sijainnit.  Divine Darknessin Pyhä Pimeys -prosessiin laskeutuvat ”Matka Syvyytesi Voimaan” -retriittisarja v. -23 on alkamassa Nikkilä Temppelissä Kangasalalla.

Viimeiset kymmenen vuotta olet toiminut hoitajana ja reikikouluttajana sekä viiden viimeisen vuoden ajan ohjannut yhdessä kollegani kanssa myös syvähengitystyöpajoja. Avustaminen erilaisissa tantra- ja henkisen työskentelyn seka terapiaryhmissä viimeisten viiden vuoden aikana ovat syventäneet ohjaajuuden matkaani.

Olen syventynyt erilaisiin hoitamisen muotoihin, ja tarjoankin asiakkaille mahdollisuuden pysähtyä ja löytää kosketuksen itseensä, sisäiseen rauhaan ja eheytymiseen. Olen valmistunut joulukuussa 2017 biodynaamiseksi kraniosakraaliterapeutiksi, jossa yhdistyy vahvasti kaikki aiemmat opit: kehotyöskentely, tunnepuoli, psykologia, energiatyöskentely ja henkisyys sekä lukemattomien eri perinteiden yhdistelmät. Tällä hetkellä matkani jatkuu ihmisyyden kiehtovassa maailmassa syventämällä keho- ja hengitysterapiaopintojani sekä tutkimalla pyhän pimeyden teemaa erilaisten perinteiden ja lähestymistapojen ja omakohtaisten kokemusteni kautta.

Oma matkani

Oma matkani on ollut rikas ja rakas kaikkine kokemuksineen. Eri vaiheet elämässäni ovat opettaneet paljon. Olen ollut taipuvainen monenlaisiin riippuvuuksiin. Syitä on ollut monia. Oma herkkyys on ollut  helpompi peittää kovan kuoren alle, turruttaa päihteillä ja myöhemmin suorittamisella. Olen suorittanut myös itsetutkiskelun, -tuntemuksen ja henkisyyden matkaani.

Ensimmäinen herääminen tapahtui n 25-vuotiaana. Ulkoisesti kaikki näytti hyvätä: oli koulutukset, loistava työpaikka, hyvä palkka jne. Silti kaikki tuntui tarkoituksettomalta: väsyin ja matka kohti itseä alkoi, ensin henkiseen kirjallisuuteen tutustumalla, kursseja ahmimalla, luontaishoitoja koluamalla sekä omia ristiriitoja kohtaamalla.

Intensiivinen joogailuvaihe, loputon itseni ”etsiminen”  ja pitkät sisäiseen rauhaan ohjaavat tutkimusmatkat erilaisten henkisen alan koulutusten ja itsetuntemuksen lisääntymisen kautta ohjasivat hiljalleen turhautumiseen ja ahdistukseen, kun henkisestä harhailusta, ulkoisista ”hilavitkuttimista”, positiivisuuden mantroista tai mielikuvamatkailun muotoon verhotuista meditoinneista ei löytynytkään sitä ikuisesti hukassa ollutta tasapainoa ja rauhaa, vaan päin vastoin.

Arjessa oleminen muuttui entistä haastavammaksi, kun kaksi niin erilaista maailmaa: arki ja henkisyys, kasvattivat entisestään toistensa välistä kuilua. Muutos oli väistämättä edessä. Sisältä alkoi nousta hirvittävä määrä vihaa, raivoa, pelkoja, ahdistusta, kun kaipuu henkisyyteen ja arkitodellisuus olivat valovuosien päässä toisistaan. Mieli ja ajatuksen voima eivät enää pystyneetkään hallitsemaan ja kontrolloimaan vahvana kasvavia tunnetiloja.

Olisin voinut paeta, etsiä jälleen uuden ”suuntauksen” ja löytää samat tuntemukset uudenlaisessa kuorrutuksessaan jostain muualta, mutta päätin jäädä ja kohdata itseni ihan oikeasti. Aloin ymmärtää kuinka paljon olinkaan tukahduttanut omia, todellisia, tunteitani. Niinpä nämä kipeät tunteet johtivat hiljalleen tunnetyöskentelyn pariin, jossa pääsi kehollisemmin purkamaan tukahdutettuja tunteita, puhdistumaan ja voimaantumaan – tulla lähemmäksi omaa aitoa itseä, jota olin ”henkisyyden matkalla” piilotellut ja häpeissäni yrittänyt työntää viimeisimpään kellarikomeroon. Mutta peto ei pystynyt enää pysymään piilossa. Kun se viimein sai tulla päivänvaloon, alkoi muutos.

Siitä alkoivat vuosia kestäneet, intensiiviset aktiiviset ja hiljaiset meditaatiojaksot, keho- ja hengitysterapiaopinnot. Erilaiset tantra- ja konstellaatiotyöpajat sekä naisen häpeää, pelkoja ja pimeyttä valottaneet sukellusmatkat sekä biodynaaminen kraniosakraaliterapia ovat monien kerrostumien kautta avanneet yhteyden omien traumojen kohtaamiseen ja sisältä löytyneen syvän surun kokemiseen.

Näiden kokemusten ja oivallusten kautta yksi suurimmista häpeistäni – oman herkkyyteni, paljaan itseni näyttäminen – alkoivat tulla todella näkyväksi – ja sen omistaminen on hiljalleen avannut sydäntäni jostain todellisemmasta, suoremmasta paikasta käsin – niin itselle kuin toisille. Kaikkien näiden tunteiden läpieläminen ja hyväksyminen – itselleni antautuminen – ovat alkaneet tuoda pintaan aivan uudenlaista iloa, kiitollisuutta ja vapautta, leikkimielisyyttä, rohkeutta ja nautintoa. Takaisinpaluu villiin, vapaaseen ja huolettomaan lapseen on alkanut konkretisoitua, myös siihen lapseen itsessäni, joka rakastaa hiljaisuutta, yksinäisyyttä ja omasta itsestään lumoutumista.

Yksi suurimmista haasteistani on ollut omaan voimaani astuminen, siihen paikkaan itsessäni, joka ei enää sabotoi itseään, mitätöi ja pienennä. Vaikka erilaisten kerrostumien avautumisia polullani on riittänyt useita, niin omalla kohdallani kehollisuus on viimein avannut jotain syvempää. Olen tullut takaisin kotiin – minuksi. Ja, matka jatkuu edelleen. Se, mitä tietoisuudesta seuraavaksi avautuukaan, on vielä mysteeri. Mitä kaikke tuon polun varrelta vielä löytyykään ja avautuukan, on hyvin kiehtovaa ja ihmeellistä, niin kuin elämä kaikkinensa. Vaellan sillä polulla kuin utelias ja haltioituva pieni lapsi – eikä enää ole kiire mihinkään.

Näiden kokemusten kautta minua puhuttelee parhaillaan sanapari ”kehollinen henkisyys”, joka lyhykäisyydessään tarkoittaa itselleni sitä, että ilman juurevaa alkuvoimaa ei ole henkisyyden hekumaa eikä päinvastoin. Toisaalta, jos tästä keskeltä ei löydy sydämen lämpöä, polariteettien vastanapaiset voimat suistavat mielen ja välillä sielunkin raiteiltaan. Tämä on kuitenkin elämää kaikkine särmineen. Uskon ja tiedän, että silloin, kun olen sydämessäni, voin antautua vahvasti sekä juurevalle voimalleni että henkiselle herkkyydelleni, vahvalle läsnäololleni. Kokonaisuudessaan tämä kaikki tuntuu hyvin pyhältä. Onkin ihme, miten paljon suurempien voimien kanssa työskentelemmekään – olemme pienen pieniä, mutta kovin tärkeitä osasia ja helmiä koko tämän suuren kudelman verkossa.

Viime vuosien palkitsevimpia ymmärryksen siemeniä on syntynyt myös siitä, että on voinut hyväksyä oman vastanapaisuutensa. Että, yhdessä paketissa voi todella elää kaksi hyvin erilaatuista energiaa: voima, villeys ja hulluus, mutta samalla syvä rauha, herkkyys ja lempeys.

Koen, että olen aina vetänyt puoleeni kiehtovia ihmisiä – äärilaidasta toiseen. Kaikelle tälle monimuotoisuudelle on laajasti tilaa edelleenkin. Oma matkani elämänkoulun, henkisten opetusten ja erilaisten opettajien, etenkin lasteni, ja kanssamatkaajieni kanssa sekä kehollisen työskentelyn kautta ovat vahvasti avanneet omaa tietoisuutta ja ymmärrystä siitä, mikä on esteenä astua omaan voimaan ja miten hlökohtaisten esteiden läpi sukelletaan. Ns. Etsijän tie on ollut pitkä ja välillä haastavakin, mutta sitäkin antoisampi kaikkine elämän kirjoineen ja sävyineen. Tätä matkaa on ilo jatkaa ja jakaa erilaisten hoitojen, kurssien ja koulutusteen välityksellä sekä tietenkin kaikilla henkilökohtaisilla elämänalueilla.

Lämpimiin kohtaamisiin <3

Nina Tama Näränen

PS. Tällä hetkellä oma matkani jatkuu henkisen nimeni ”Deva Taman” kanssa. Tämä tarkoittaa englanninkielellä ”Divine Darkness”, jonka voi vapaasti suomentaa Pyhä Pimeys tai Jumalainen Pimeys. Nimi ohjaa polkuani kohti Pyhää Pimeyttä, jota en voi enkä haluakaan enää vastustaa. Nimi avautuu itselleni jatkuvasti uusista näkökulmista, kiehtovan hitaasti, paljastaen uudenlaisia energioita, joihin voin kokea vahvaa yhteyttä. Lyhyesti kiteytettynä: ”Ilman pimeyttä ei ole valoa.” Matka nimeni kanssa jatkuu: elämä on aina keskeneräinen ja alati muuttuvainen: myös minä sen mukana. Elämä on ihme. Seikkailu jatkukoon. On upea jatkaa tätä matkaa yhdessä jokaisen kohtaamani ihmisen ja meitä ympäröivän energian parissa – oli se taso kehollinen, sydäntä vavisutteleva tai henkinen.

Koulutus- ja työhistoriani

Opettavaisimpana kouluttajana omalla polullani on toiminut intohimoinen tarve ymmärtää itseäni ja kanssakulkijoitani. Paras kouluttaja on Korkeakoulu nimeltään ”Elämä” vuodesta 1973 sekä aivan kaikki siihen kuuluneet kohtaamiset, tapahtumat ja tilanteet sekä lukuisat coaching- ja hoitoprosessit.

Elämääni rikastuttaneet ja inspiroineet koulut ja koulutukset sekä omaa polkuani avanneet ja tukeneet ihmiset:

Valmistuminen ODB-hengitysterapeutiksi v. 2021

Matkaaminen v. 2019 syntyneen rummun kanssa, jonka tehtävänä on toimia elämän ja kuoleman rajapinnassa sekä vapauttaa naisten seksuaalista häpeää.

Body Types -koulutukset I ja II, v. 2018, terapeutti Dwari (http://www.dwari-lifeskills.net/en/dwari.php)

Sex to Superconciousness -tantramatka (yht. 8 vkl), seksuaaliterapeutti ja tantraohjaaja Kirsti Kuosmasen ja yhteistyökouluttajien matkassa v. 2017-2020

Häpeän Alkemia – ja Naisen Pyhä Pimeys ja Naisten siirtymäriitit -ryhmissä, henkisen kasvun ohjaaja Kaisa Peltolan avustaminen ja syvähengitysmatkojen ohjaaminen, v. 2017->

Feminiiniset Mysteerit (yht. 5 vkl) v. 2020-2021, seksuaaliterapeutti ja tantraohjaaja Kirsti Kuosmanen 

Biodynaaminen kraniosakraaliterapiakoulutus, v. 2016-2017 sveitsiläissyntyisen kehoterapeutti Veet Chintanin ja slovenialaisen psykologi Karima Valentina Hočevarin opeissa

Hengitysterapeuttikoulutus, opettajina saksalainen lääkäri-terapeutti Devapath ja puolisonsa Nalini sekä Dwari, alk. 2015 ->

Kehotietoisuusryhmä, Kari Paulus, v. 2013-2016

Reikiopettajakoulutus, Kari Paulus, v. 2012-2013

Sisäisen hyvinvoinnin ohjaajakoulutus: rentoutus- ja regressio-ohjaus, Sari Mc Glinn/Harmoniahuone, v. 2008-2009

Enneagrammiohjaajakoulutus, Marika Borg/Namaste, v. 2007-2008

Kursseja

Shamanic Womb -retriitti v. 2022, ohjaajana Janine Ma-Ree, About – Red Earth Temple

WHT (Wild Heart Transformation) -tantravuosi v. 2020, Ohjaajana Maria Passiniemi

ISTA (International School of Temple Arts) ”Shamanic, Sexual, Spiritual Journey”, Level 1, kesä 2021

Shamanic drum-birthing retreat: Reindeer skin and Branch of Mother Tree with Christiana Harle/Solavoima, v. 2019

Shaman’s Journey – basic workshop v. 2019, Christiana Harle/Solavoima

Hieros/Gamos – feminiini-maskuliinienergia vkl-kurssi, Kirsti Kuosmanen & Kaisa Peltola, v. 2017

Afrodite -vkl, Peltola & Kuosmanen, v. 2017

Häpeän alkemia, Kaisa Peltola, v. 2017-2018

Sex to Superconciousness -tantraryhmiä, tantraopettaja, psykoterapeutti Kirsti Kuosmanen ja Anahata sekä Suta Guy Rawson ja Jonathan Clarke, v. 2017-2019

Konstellaatiotyöpajoja, Dwari ja Kaisa Peltola, v. 2016-2019

Naisten tantraryhmiä, Santoshi, v. 2015-2016

Luontaishoitamisen lyhytkursseja 2000-luvulla: shiatsu, meridiaanit/Kirsi Voutilainen, intialainen päähieronta, ayurvediset hoidot/Harmonet

Omia harrastuksia ja henkistä hyvinvointia tukevia kursseja ja terapioita/luontaishoitoja

Puutarhassa möyriminen ja maadoittuminen & luonto

Energiasisustus, hathajooga, sivananda-jooga vuosina 2000-2010.

Vyöhyketerapia, shiatsu, kiinalainen lääketiede/ravitsemusoppi, Paula Heinosen ravitsemusopit

Parantavat yritit, eteeriset öljyt, vyöhyketerapia, energioiden opiskelua ja kokemista, henkisen alan hoidot 1990-luvun lopulta lähtien

Muita koulutuksia

Ylioppilas -92, Malmin lukio

Julkishallinnon merkonomi -94, Malmin kauppaoppilaitos

AMK Tradenomi, sihteerityön ja kielten ko, -98, Haaga Helia (exchange student in the University of Sunderland, business & management studies, spring 1996)

AMK huonekalukonservaattori -04, EVTEK Muotoiluinstituutti, Vantaa (internship in Brunkebergs Möbelkonservering in Stockholm, spring 2002) (internship in the National Museum of Denmark’s Conservation Department, spring 2003)

CV

Yrittäjä: 1) henkinen hyvinvointi, kehoterapiat ja koulutus v. 2008->
2) huonekalukonservointi v. 2003-2008,

Huonekalukonservoinnin työharjoittelut vuosina 2002 ja 2003 Ruotsissa ja Tanskassa

Assistentti, v. 1997-2000, Elinkeinoelämän keskusliitto: Työnantajain Yleinen ryhmä, Autonrengasliitto ja Rakennusteollisuus

Assistentti, Invest in Finland Bureau, v. 1997

Sihteeriharjoittelija, kesä- ja osa-aikatöissä v. 1987-1989 ja 1992-1996, Borenius & co. – patentti- ja tavaramerkkitoimisto

Myyjä, Baquette, v. 1990-1991

Siivoustöitä, Servi Systems 1988

Luottamustoimet

Usui reiki ryoho ry:n hallitus, tiedotusvastaava, v. 2013-2018